Clica per a escoltar l'edició número 300 del Rock'n'Classics de Ràdio Sant Cugat
Clica per a escoltar aquest article en el programa Cau de Lletres de Matadepera Ràdio
El juny de l'any 2000 vaig deixar la meva estimada professió, la de radiofonista, apagant el llum del micròfon del Vol de Tarda de Ràdio Sant Cugat. Tot i no dedicar-me ja mai més a treballar a la ràdio (almenys fins a dia d'avui), sempre hi he tornat. L'abril del 2001, només 10 mesos després d'haver deixat la ràdio, ja vaig tornar a treure el nas a la mateixa emissora amb l'amic Jordi Casellas per a començar en directe el nostre primer programa junts, Black Night. L'any 2002 deixava de nou la ràdio per falta de temps, hi tornava de nou el 2004 durant una temporada... Sempre volia tornar-hi, però mai sabia com compatibilitzar la feina amb la meva passió.
En el sopar del trentè aniversari de Ràdio Rubí, l'any 2009, em vaig trobar molt a gust amb els amics de la ràdio. De nou, en aquell sopar va reaparèixer el cuquet, i em vaig deixar convèncer ràpidament per Lídia Juste, començant aquell setembre un nou programa. Quatre anys després del meu Cau de Llops a Ràdio Sant Cugat, i onze anys després d'haver acabat (a contracor) la meva feina a Ràdio Rubí, tornava al meu estimat estudi 1 de L'Escardívol, on havia gaudit de tres inoblidables temporades en les que, pràcticament, vaig aprendre tot el que sé de fer ràdio. La veritat és que em vaig sentir molt estrany davant del micròfon, quatre anys de silenci és una barbaritat. Em va costar un temps tornar a enganxar el fil, però en pocs dies em vaig sentir còmode amb un programa fet a mida.
El que també em resultava molt estrany era enregistrar sempre el programa i no fer directe, que de fet era exactament l'inrevés que el que sempre havia practicat. I és que el programa s'emetia a les 5 de la tarda dels dimarts, i la meva feina de comercial no em permetia poder fer el programa en viu. El programa el vaig començar enregistrant a l'estudi 1, hi anava a l'hora de dinar des de Barcelona, i menjava un entrepà mentre gravava. Però en diverses ocasions, algú no va respectar la reserva de l'estudi, i me'l trobava ocupat, fet que em va donar força mal de caps. La meva dona em va dir: "I per què no et montes un estudi a casa? Ho veus factible"?
I dit i fet! A finals del 2009 em van regalar una controladora USB molt senzilla, però suficient per a poder tirar falques i música. Vaig recuperar una vella taula analògica de quatre canals, on hi vaig connectar la sortida de so de la controladora, un micròfon, i una tarjeta de so que enregistrava a l'ordinador el canal de sortida de la taula. Vaig recuperar també els meus auriculars Sony de l'època en la que vaig fer de DJ, i al despatx de casa vaig buscar l'espai suficient per a muntar el meu primer estudi casolà, en un pis del carrer Urgell de Barcelona. Afortunadament, teníem un bon aïllament acústic amb doble finestra de doble vidre que impedïa l'entrada de l'escandalós trànsit de la zona, i en canvi el que no vaig tenir mai va ser un bon so de sala, ja que el despatx era estret i allargat, el sostre una mica alt, i les parets estaven força desvestides. Però no hi feia res, perquè en hores lliures podia recuperar, encara que només fos per una estona, la meva passió.
El programa ha comptat amb els següents col·laboradors al llarg de la seva història:
Lídia Juste (Ràdio Rubí): suport en el disseny i orientació del programa
Robert Fernández (Ràdio Rubí): suport en l'elecció del nom de l'espai
Jessica Sotodosos (Ràdio Sant Cugat): veu principal de les falques
Jordi Casellas i Sandra Torra: veus secundàries de les falques
El meu primer estudi casolà, en el que es van enregistrar edicions del Rock'n'Classics
i veus per a falques de Ràdio Rubí, Ràdio Palau i altres emissores (2009-2011)
Quan ens vàrem mudar (no gaire lluny, a Barcelona mateix), vaig tenir la sort de poder comptar amb una altra habitació per a muntar el meu estudi. En aquest cas, es tractava d'una sala molt més petita, tot i que més interior i amb poca llum natural. Per tant, una sala menys atractiva però més adequada a nivell acústic, per proporcions i per comptar amb una paret en diagonal.
La primera configuració del segon estudi casolà (2011)
L'estudi ha anat evolucionant al llarg del temps. Inicialment es va tractar d'un estudi minimalista, utilitzat només per a enregistrar el programa amb el mínim equipament necessari. Posteriorment, em vaig dedicar de mica en mica a renovar l'equipament de so de l'estudi, afegint tot d'aparells reproductors (entre existents i noves incorporacions) amb l'objectiu de digitalitzar documents, escoltar en el moment desitjat qualsevol font de so analògica o digital, etc.
A l'acabar la temporada 2015-2016, amb un tercer fill en projecte i una carrera universitària a punt d'acabar, vaig decidir (de nou a contracor) aparcar per un temps la ràdio. De nou, vaig tornar a tancar el micròfon.
La segona configuració del segon estudi casolà, just després d'haver parat el Rock'n'Classics per un temps indefinit (2017)
Però just abans del confinament, vaig demanar com a regal d'aniversari una nova taula de so amb la que volia tornar a fer ràdio amb elements una mica més moderns. El març del 2020, dies abans de saber que ens confinaven, vaig aprofitar l'arribada de la nova taula per a col·locar un micròfon de condensador, afegir pantalles d'ordinador, canviar alguna tarjeta de so, i començar a posar tractament acústic per a millorar el so de la sala. La idea era començar a tocar el nou equipament, i tornar a escalfar la veu tres anys després d'haver parat el programa, per a tornar a emetre espais a Ràdio Sant Cugat.
La tercera configuració del segon estudi casolà, just abans del confinament (març del 2020)
La quarta (i definitiva fins ara) configuració del segon estudi casolà, en ple confinament (maig del 2020)
Afegint alguna pantalla més, i els panells acústics (2021)
Un fet positiu del confinament, almenys per a la meva realitat personal, va ser la possibilitat d'accelerar molt la meva tornada a la ràdio. Tot va començar amb un mini-espai anomenat per la companya Jessica Sotodosos de Ràdio Sant Cugat La Recomanació musical d'Esteve Llop, on només feina una petita introducció sobre un artista i tirava un tema musical. Però quan ens van confinar, lògicament vaig disposar de més hores a casa, i vaig trobar temps (entre les migdiades del petit de la casa, etc.) per a tornar a reflotar el Rock'n'Classics, programa que espero ja no aturar mai més. Aquell 2020, aquests van ser els programes que vaig començar a enregistrar (adjunto link al podcast d'Ivoox per a cada programa):
Rock'n'Classics: https://go.ivoox.com/sq/843344
La Recomanació musical d'Esteve Llop: https://go.ivoox.com/sq/852511
Black Night: https://go.ivoox.com/sq/891101
L'Hemeroteca de la Ràdio: https://go.ivoox.com/sq/1070149
Track Dance: https://go.ivoox.com/sq/1463608
Amb l'amic Jordi Casellas, col·laborador d'alguns d'aquests programes, des del 2020 que anem aprofitant minuts dels nostres estudis online per a enregistrar pastilles d'un programa que ja fa temps que tinc al cap, i que algun dia sortirà a la llum.
Una altra de les conseqüències del confinament va ser també, en el meu cas, crear altres estudis casolans amb equipament que feia temps que no utilitzava i incorporacions d'elements de segona mà, que he instal·lat en improvitzats estudis que puc utilitzar els caps de setmana, fora de Barcelona, en diferents emplaçaments. Algun estudi ha canviat d'ubicació, però ja fa temps que han agafat una forma més o menys definitiva, tot i que les meves inquietuds tècniques sempre fan que em posi molt sovint a canviar coses (no ho puc evitar!!).
Altres estudis alternatius, creats i millorats des del 2020 fins ara
En qualsevol cas, el Rock'n'Classics és el programa que fa més anys que realitzo, des del 2009 fins ara, tot i que durant tres temporades va estar aturat. Va començar a sortir a l'aire per Ràdio Rubí, i durant dues temporades també per moltes emissores municipals de la Sindicada de la desapareguda COM Ràdio. De fet, encara es pot veure la inclusió del meu programa en programacions com la de Ràdio Mollet o la de Ràdio Palamós, segons encara avui dia consta en cerques a Google.
Rock'n'Classics a la programació d'estiu del 2012 de Ràdio Mollet
Rock'n'Classics a la programació d'estiu del 2012 de Ràdio Palamós
Aquest és un programa molt agraït de realitzar per diversos motius. En primer lloc, perquè el rock és immortal; pots posar música dels anys 60 avui dia i segueix sonant igual de bé. En segon lloc, perquè és l'estil musical (en totes les seves variants, del rock'n'roll al heavy, passant pel pop o el rock alternatiu) que més m'agrada, i que al capdavall és el més popular i universal. I en tercer lloc, perquè qualsevol excusa és bona per a realitzar una edició diferent. Vaig començar el programa dedicant cada edició a dos artistes diferents, revisant els seus millors temes. Després vaig fer monogràfics, revisant la biografia i discografia d'un artista a cada programa. Posteriorment vaig començar a repassar a cada programa els èxits d'un any en concret, després d'un estil musical determinat... I ara vaig combinant totes les variants dins la mateixa temporada, per a resultar més amè.
Actualment, el programa està disponible, a més de la web de Cugat.cat, per un gran nombre de plataformes de podcast. El país on s'escolta més el Rock'n'Classics és els Estats Units, seguit del Brasil i del nostre país, amb audiència estable també en altres països europeus com la Gran Bretanya, Alemanya o Ucraïna, entre d'altres. I no ho oblidem, sempre locutat en català.
Reproduccions del podcast Rock'n'Classics a iVoox des del passat setembre fins ara, sense cap mena d'inversió
Així doncs, llarga vida al programa i llarga vida al rock! Un programa que crec que podria sonar en qualsevol emissora de gran abast de casa nostra. I que, per cert, mai s'ha inspirat en altres programes de música revival, almenys en el moment de la seva concepció.
I ara, cap a 300 programes més, com a mínim! El programa el pots escoltar de diferents maneres:
A l'aire, pel 91.5 de la FM de Ràdio Sant Cugat, els dimarts a les 12 del migdia, amb reemissió el dissabte a les 18h.
Per internet, en directe aquí: https://www.cugat.cat/directe/index.php
En el podcast de Cugat.cat: https://www.cugat.cat/programes/rock
A les principals plataformes de podcasts, com iVoox, subscripció gratuïta: https://go.ivoox.com/sq/843344
Comments