top of page
Writer's pictureEsteve Llop Bassiner

Hemeroteca 23 - Falques Flaix, Llucià Ferrer, Nas de Cleòpatra, Jan Badosa, 1r programa ràdio Esteve


Avui portem un programa força eclèctic, en el que comencem parlant de nou de Flaix FM.

Jo vaig viure intensament com a oient els primers anys de Flaix (inicialment el seu nom era Flash FM, es va catalanitzar poc després), i és ben lògic que fos així, donat que el 1992 jo tenia 16 anys, i per tant estava amb les orelles ben obertes per a xuclar tot allò que fos novetat. I és que Flaix va ser absolutament innovadora en tot, començant per les enginyoses falques amb la fantàstica veu de Carles Davó, de les quals escoltem una selecció de les creades aquell 1992.

Parlem també dels butlletins informatius de l'època, escoltant un butlletí qualsevol amb la veu de Xavi Portillo. Jo vaig conèixer al Xavi quan era el director de Matadepera Ràdio, ell va ser la primera persona d'aquest món que va asseure's a escoltar una maqueta de radiofórmula realitzada per Albert Parera, Toni Abad i jo mateix la primavera del 1994, i aquell setembre ens donava l'OK per a iniciar les nostres primeres emissions en aquest mitjà. El Xavi és una persona entranyable, amb qui vam riure molt i que trobem molt a faltar a la ràdio.

L'innovació a Flaix arribava fins i tot als senyals horaris. En lloc dels sis habituals i horribles pitus que sonen a l'hora en punt i als dos quarts a totes les emissores de ràdio del món, algú a Flaix va tenir la genial idea de reduïr-los a només tres senyals i amb una durada sis vegades menor, passant dels sis eterns segons habituals a tan sols un.

Per acabar el capítol Flaix d'avui, escoltem un dels programes mítics de l'època, Swing Flaix, amb el gran Jordi Casas, recordat locutor de la primera època de Flaix i reconegut DJ de house durant aquells anys. Per cert, en altres edicions del nostre programa podrem escoltar al Jordi en la seva actual emissora, GUM FM, amb el seu programa Jordi Casas House. També per cert, en aquest punt estic pensant en unes gravacions que tinc de la Cadena 13 i que vaig compartir fa temps amb l'Albert Malla, ja que crec que hi apareix el Jordi Casas quan treballava en aquesta emissora... Recuperaré la gravació i la compartiré amb el Jordi perquè ens ho corrobori, ja que en aquells moments ni l'Albert ni jo vàrem saber de qui era aquella veu.


Seguim parlant d'un presentador que també va passar per les files de Flaix (el recordem en programes com El Matí i la mare que el va parir o Fricandó Matiner), Llucià Ferrer, a qui escoltem en la seva època a Catalunya Ràdio, quan presentava el magazine de tarda On vols anar a parar?. Escoltem un fragment d'una edició del 2008 on també hi apareixen els coneguts periodistes Tian Riba (amb qui vaig coincidir a Matadepera Ràdio), i Xavier Sanjuan, un dels històrics de Catalunya Ràdio, a qui hem pogut escoltar com a col·laborador d'un gran nombre d'espais.


No ens movem de Catalunya Ràdio per a parlar de l'interessantíssim El Nas de Cleòpatra, el primer programa d'història presentat i dirigit pel periodista Enric Calpena, popularment conegut per haver sigut presentador del Telenotícies de Televisió de Catalunya durant molts anys. L'assessor històric d'aquest programa era Oriol Junqueras, que en aquella època ja estava en política, com a regidor de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Junqueras, a qui trobem molt a faltar amb els seus impecables comentaris històrics, va estar col·laborant durant anys en altres programes com Minoria Absoluta i Tu Diràs, de RAC1, o En Guàrdia, programa encara vigent presentat pel mateix Enric Calpena a Catalunya Ràdio.

El Nas de Cleòpatra era un programa molt interessant perquè anava una mica més enllà del típic anàlisi de fets històrics. A cada edició, Calpena i Junqueras plantejaven què hauria passat si el fet històric objecte d'aquella edició hagués anat diferent de com realment va passar. Ho podem comprovar escoltant un fragment del programa que van dedicar al cop d'estat del 23-F.


Continuem parlant de Jan Badosa, periodista a qui conec dels meus anys a Ràdio Sant Cugat, que presentava el programa L'Esportiu a la nostra emissora. Jo mateix li havia fet de tècnic de so en diverses ocasions. El podem escoltar en un fragment d'una edició del programa que ell mateix ens va facilitar, en el que entrevistava al tennista santcugatenc Àlex Corretja, el dia 1 d'agost del 2002.

També escoltem al Jan en una nota de veu que ens ha fet arribar des de Suècia, on ja fa anys que hi viu i hi té una gran (literalment) familia i uns projectes empresarials molt interessants que ell mateix ens explica.


Estudi de Matadepera Ràdio, setembre del 1995, foto feta amb la meva reflex.


I per acabar, us portem uns fragments del meu primer programa de ràdio, 107.Música, el programa de radiofórmula de Matadepera Ràdio que, com us deia a l'inici, em va permetre fer en Xavi Portillo. Recordo com si fos ara l'atac de pànic que vaig tenir quan s'acabava el butlletí de Catalunya Informació, el dimarts 13 de setembre del 1994 a les 19h, i llençava per primera vegada el jingle de Matadepera Ràdio. Després entrava jo a pèl, sense sintonia, llegint una breu nota escrita prèviament, per a poder anar teòricament més tranquil... Però els nervis del moment van fer que em deixés desactivat el botó del fadder del lector de CD de la taula de so, de manera que al clicar al play del CD no sonava res! Darrera meu, en el minúscul estudi únic de l'emissora, tenia els companys i amics Albert Parera i Toni Abad, a punt per a ajudar-me en el que fes falta, tal i com vàrem fer durant un temps quan un dels tres estava en antena. Al cap d'uns segons, algú dels tres es devia adonar de l'error, i llavors va ser el moment en el que al clicar al botó del canal va sortir en antena el primer tema que vaig escollir per a començar el meu primer programa de ràdio: No volíem fer-nos grans de Sau, tema inclòs en el seu disc Junts de nou per primer cop, publicat aquell 1994.

Mai se m'oblidarà aquell moment, en el que curiosament tens a molt poca gent al davant, però en el que penses que molt probablement t'estan escoltant moltes persones, habitualment moltes més de les que penses. Almenys en aquells moments, hi havia tardes de moltes peticions musicals via telefònica en aquell programa de radiofórmula, per tant queda clar que algú sempre hi és a l'altra banda. Vaig estar realitzant aquest programa una temporada, les dues següents vaig poder pensar i realitzar el meu primer programa propi, Magazine de Nit, del qual ja n'hem parlat, i del qual seguirem escoltant fragments més endavant.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Ser conscients d’estar vivint la vida.

Barcelona, 27 d’octubre del 2023. Avui he vist el cel de Barcelona d’un blau intens, com feia temps que no observava. És cert que...

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page