El 1995 vaig conèixer a Joan Fàbregas Fabri i a Pere Pahissa, quan vaig començar a col·laborar amb Ràdio Sant Cugat.
En Fabri era el recepcionista de l'emissora, l'avi de la ràdio que tenia un particular sentit de l'humor que sempre feia riure a tothom. Era la primera persona que veia qualsevol mortal que entrés a l'emissora. El recordo sempre dins d'un núvol de fum (fumava com un carreter) i envoltat de cendra de cigarret, i l'olor de tabac ja formava part dels antics estudis del carrer Sant Jordi.
En Pere era el comercial del departament de publicitat de l'emissora. Era una persona molt amable, amb un enorme sentit de l'humor i un positivisme envejable.
En Fabri i en Pere ja feien llavors el programa Roda d'amics, un espai de sardanes que cada cap de setmana tenia un munt de trucades d'oients.
Però avui recordem en Fabri i en Pere pels seus entranyables personatges Medir i Cugat, dos avis santcugatencs que es miraven l'actualitat amb la distància de l'edat i amb una crítica enginyosa. Els escoltem en una celebració de les festes de Nadal de fa uns anys.
Avui continuem el nostre viatge en el temps parlant de Manel Fuentes. Ens centrem en els anys que va ser el director del Matí de Catalunya Ràdio, escoltant els titulars informatius de les 6 del matí amb les veus de Marta Romagosa, Ester Castanyer i el mateix Fuentes. Jo vaig coincidir la major part dels meus anys a Ràdio Sant Cugat amb l'Ester, quan ella treballava als serveis informatius.
També escoltem el Problemes Domèstics, la darrera hora del programa, que anava en el lloc de l'espai d'humor APM de l'època d'Antoni Bassas. El Domèstics comptava amb les imitacions del propi Fuentes, faceta amb la qual es va donar a conèixer en els mitjans de comunicació durant els anys 90.
Continuem a Catalunya Ràdio amb El món s'acaba, programa del periodista Xavier Graset que des de finals dels 90 ens portava entrevistes sempre interessants. Parlem també breument del programa que faria després, L'Oracle, i del seu posterior salt a la televisió amb el programa Més 3/24, a Televisió de Catalunya. Avui però, el que escoltem és una edició d'El món s'acaba, amb uns fragments de l'entrevista que el 1999 va fer al mític Compay Segundo.
Avui parlem també d'una veu inesborrable, que va començar a Ràdio Barcelona amb programes musicals, però que es va fer famós a tot Espanya pel seu bon fer en el món del doblatje: Constantino Romero. L'escoltem breument, escoltant un fragment d'una entrevista. En Tino va morir molt jove, però el recordem per a reivindicar una vegada més la importància de la seva veu, i alhora de la feina dels actors de doblatje, escassament reconeguda. De fet, parlarem d'aquesta qüestió en el nostre programa més endavant, dedicant una petita sèrie de programes a aquesta noble professió.
I acabem el programa a Matadepera Ràdio, escoltant fragments de l'especial d'Any Nou emès la matinada de l'1 de gener del 1996 amb les veus de Xavi Portillo, Quimi Ruiz, Marc Altimiras, Albert Parera, Joan Vilalta, Cèlia Jiménez i Esteve Llop. Vam fer moltes trucades a diferents llocs, per exemple a Flaix FM, on vàrem parlar amb la senyora de la neteja, amb Mariola Dinarès i amb el DJ Jordi Casas (a qui per cert escoltarem properament en acció en gravacions de Flaix); i per últim amb Manel Sarrau de TV3. Tenim encara més fragments interessants d'aquest programa especial, però ho deixarem per a un altre capítol.
Vinyeta de Tot Sant Cugat amb els personatges de Medir i Cugat (17 de juny del 2016).
Comentários