top of page
Writer's pictureEsteve Llop Bassiner

Hemeroteca 18 - Ràdio Joventut, amb Marta del Cerro


A finals del 2015 va entrar a treballar al departament que dirigeixo (de l'empresa on treballo; res a veure amb el món radiofònic) Marta del Cerro, nascuda a Barcelona fa alguns anys més que jo. Va ser curiós perquè en el procés de selecció de personal, en el que vaig intervenir directament, no vaig dubtar ni un segon en escollir-la a ella entre tots els candidats i candidates entrevistats. I no em vaig equivocar gens!

A banda de la sort que vam tenir (tan jo com l'empresa), va ser molt curiós que ja en els primers dies de feina vàrem estar parlant del nostre currículum anterior, i així vam descobrir que els dos teníem origens radiofònics. La Marta em va explicar que va estar col·laborant una colla d'anys en un programa de Ràdio Joventut anomenat Peques Unic, i que allí havia compartit micròfons amb persones com Antoni Bassas, Jordi Basté, el futur Padre Apeles, Maria Ángeles Pérez (la dona d'Alfons Arús), o Javier Cárdenas, entre d'altres.

Em vaig quedar molt parat, perquè jo mai havia escoltat aquesta emissora ja desapareguda, i perquè l'experiència de la Marta semblava un somni fantàstic. Estar cada dissabte al matí realitzant un programa junt amb Bassas i Basté? Increïble però cert!

El passat 2020, amb el naixement del nostre programa de ràdio i de ple encara en l'època de teletreball, li vaig demanar a la Marta que participés en el programa parlant dels seus records de Ràdio Joventut, una emissora nascuda els anys 60 que va acabar instal·lant-se a Via Augusta 17 de Barcelona, que comptava amb freqüències a l'ona mitjana i a la freqüència modulada, i que feia uns increïbles programes de ràdio com Quisicosas.


Ràdio Joventut va estrenar emplaçament i nous estudis l'any 1970. Juan Carlos de Borbón, llavors Príncep d'Espanya, va inaugurar oficialment els nous estudis de Via Augusta 17, on poc més d'una dècada després va acabar el somni d'aquesta pedrera de grans professionals com Luis Arribas Castro, Rafael Túria, Josep Maria Pallardó, Pedro Ruiz, Pilar Matos, José Luis Barcelona, Josep Maria Bachs, Jordi Estadella, Odette Pinto i tants d'altres.

És en aquests estudis on la Marta va entrar un dia com a espectadora i oient, i es va convertir d'un dia per l'altre en col·laboradora activa de l'emissora. La Marta ens explica en el programa d'avui que va estar col·laborant gairebé una dècada en el programa Peques Unic, presentat i dirigit pel popular Agustín Rodríguez.


Marta del Cerro, de nena, en directe al "Peques Unic" de Ràdio Joventut, a finals dels anys 70.


La Marta ens diu en el programa que la seva mare havia enregistrat moltes vegades les seves participacions al Peques. Ara que ja fa mesos que vam enregistrar aquesta entrevista, ja us puc dir que un temps després la Marta va començar a regirar per casa de la mare, i afortunadament va trobar una pila de cintes de casset que ja tenim digitalitzades i que us anirem posant al llarg de diversos programes de L'Hemeroteca de la Ràdio. Sense anar més lluny, podrem escoltar veus com les de Jordi Basté (encara nen) i Antoni Bassas (adolescent) en aquest programa. No us perdeu els nostres propers capítols!


En el programa d'avui escoltem també:

  • El mític Misora, ¿que se siente? de Josep Maria Bachs, al costat de Jordi Estadella i Josep Maria Pallardó, en el programa El Sacapuntas.

  • Las alegres mañanas, amb Agustín Rodríguez.

  • Un reportatge sobre la història del Barça, amb les veus de Francisco Garriga, Joan Comellas i Josep Maria Pallardó.

  • L'aventura és l'aventura, programa de Josep Maria Bachs emès a mitjans dels 80 a Catalunya Ràdio. Aquest és el primer programa de ràdio que recordo haver seguit de forma activa, un concurs que s'emetia els migdies on hi havia una història amb un guió fantàstic, i amb una gran quantitat de personatges als quals hi donava veu el propi Bachs d'una forma enginyosa. Escoltarem també a Àngel Casas (amíc íntim de Bachs) parlant al Matí de Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas, el dia que moria aquest gran presentador de ràdio i televisió, el 16 de novembre del 2014.

  • Parlem de Salvador Escamilla, popular presentador del programa Radioscop de Ràdio Barcelona. Per falta de permisos de Cadena SER no podem escoltar cap tall d'aquest programa, però sí que escoltarem com es parlava de la seva figura el dia de la seva mort per part de David Escamilla (el seu fill) i del llavors conseller de cultura i comunicació Joan Manuel Tresserras en el programa El Suplement de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit en la seva primera etapa per Xavier Solà. Per cert, Escamilla va treballar en un munt d'emissores, inclosa l'emissora municipal Ràdio Rubí.

  • Acabem el programa parlant del meu espai Rock'n'Clàssics, programa musical nascut a Ràdio Rubí gràcies a l'empenta de la seva directora Lídia Juste, amb l'ajuda de Robert Fernández en la elecció del nom del programa. Escoltem la primera edició d'aquest programa, emesa el 22 de setembre del 2009. Li tinc molt de carinyo a aquest programa, ja que va ser el meu retorn definitiu a la ràdio després d'uns anys sense micròfon. El Rock'n'Clàssics ja fa temps que es va convertir en el programa que més anys he tingut actiu, i el podeu escoltar actualment a Ràdio Sant Cugat els dimarts a les 12 del migdia.

I en el proper programa parlarem dels personatges de Ràdio Sant Cugat Medir i Cugat, de Manel Fuentes i el Domèstics, de Tino Romero i del programa especial d'any nou de Matadepera Ràdio de la matinada de l'1 de gener de 1995. No us ho perdeu!


Si voleu participar en el nostre programa bé sigui explicant la vostra experiència com a professionals de la ràdio, bé sigui amb els vostres records com a oients de ràdio, envieu-nos un correu a hemerotecaradiosantcugat@gmail.com, estarem encantats de llegir els vostres correus i de contactar amb vosaltres!

Comments


bottom of page