El 2 d'abril de 1933, 8 anys després de la posada en marxa de la pionera EAJ-1 Ràdio Barcelona, es va inaugurar EAJ-25 Ràdio Terrassa, la primera emissora de ràdio catalana que va emetre fora de la ciutat de Barcelona. Junt amb la seva germana a la freqüència modulada, Ràdio Club 25, emissora exclusivament musical inaugurada a finals dels anys 70, aquestes emissores van ser de les més populars i influents a Catalunya.
Paradòjicament, una de les pedreres més importants de radiofonistes i presentadors de televisió (recordem noms molt populars que van començar a Terrassa com Josep Cuní, Carles Cuní, Miquel Calçada, Albert Malla o Fernando del Collado), Ràdio Terrassa i Club 25 van desaparèixer fa poc més d'una dècada, lamentablement.
Avui escoltarem veus i falques d'aquestes dues emissores, com per exemple la de Josep Maria Francino, presentador, cap de programes i posteriorment director de Club 25 (amb qui per cert estem lligant una entrevista que podreu escoltar més endavant en el nostre programa), o Constantino Romero. També podrem escoltar els darrers minuts en antena de les dues emissores.
No sabem què hauria passat si aquestes pioneres emissores haguessin continuat emetent, però el que sí tenim clar és que les trobem molt a faltar, i que tot i que l'emissora municial de Terrassa fa una molt bona feina, el buit que van deixar no s'ha acabat mai d'omplir. Vam estar molt contents quan el Grup Flaix va començar les seves emissions a Terrassa (tot i que un dels seus fundadors és sabadellenc, això té un especial valor per a un terrassenc com jo), però les coses van canviar de nou quan, pocs anys després se'n van anar a Barcelona. Així doncs, des del 2010, quan va tancar Ràdio Terrassa, no hi ha cap emissora comercial a la nostra ciutat. Una veritable llàstima.
Continuem amb una maqueta inèdita (des de llavors havia quedat intocada al meu arxiu personal) que jo mateix vaig enregistrar per a Club 25 a finals de l'any 2.000 amb l'intenció d'anar fer radiofórmula a l'emissora de la meva ciutat, situada a l'edifici Gutenberg, el que veia cada dia que agafava el tren per anar a Ràdio Rubí i Ràdio Sant Cugat, el que veia quan passava amb la moto o el cotxe per agafar l'autopista. Malauradament per als meus interessos, el meu paquet amb la cinta de cassette no va tenir resposta... En canvi, el company i amic Albert Parera va estar treballant en aquella època a Ràdio Terrassa, tal i com parlarem amb ell més endavant en el nostre programa.
D'altra banda, també escoltarem els inicis radiofònics de Dani Aguilà, redactor d'esports de RAC1 que va començar la seva carrera a Ràdio Sant Cugat. Continuem amb Versió RAC1, escoltant talls de ja fa unes quantes temporades d'aquest ric i divertit programa presentat per Toni Clapés, líder a Catalunya les tardes entre setmana des de fa uns quants anys, també amb les veteranes veus de Jaume Nolla i Montse Llussà.
Acabarem recordant una gravació històrica d'un dels programes més populars de Mikimoto, Mikimoto Club, que correspon a la darrera edició d'aquest programa de Catalunya Ràdio emesa el 20 de gener de 1990. Aquest va ser un programa molt trencador les nits i matinades de dissabte a diumenge, amb un estil fresc, desenfadat i molt característic que trobem molt a faltar a la ràdio, que va marcar tendència els següents anys.
I en el proper programa parlarem amb Marta del Cerro, que va passar de ser una nena a una adolescent col·laborant cada dissabte al programa Peques Unic de la desapareguda emissora barcelonina Ràdio Joventut.
Comentários