top of page
Writer's pictureEsteve Llop Bassiner

Els costos econòmics i de salut mental dels ciutadans barcelonins

Updated: Apr 2, 2023


Nou carril bici a Via Augusta, abans de Plaça Molina, 15 de març de 2023 (fotografia: Esteve Llop)


Escolta-ho en format podcast clicant aquí:


Ja fa alguns mesos que la majoria de ciutadans d'aquest país estem patint allò que s'anomena febre preelectoral, que bàsicament consisteix en executar el major nombre possible d'obres públiques amb l'objectiu d'atraure els vots dels indecisos. En aquesta ocasió, el proper mes de maig és el torn de les eleccions municipals, però el patró es segueix fil per randa en cas d'eleccions autonòmiques o generals, amb la diferència que les obres de les localitats possiblement són les més visibles per a la ciutadania. Avui em prenc la llibertat d'opinar sobre aquesta qüestió, de la que s'ha parlat milers de vegades, però em sembla pertinent tractar-ho de nou perquè quan has vist alguna cosa moltes vegades ja no en fas cas.


El que estem veient des de fa mesos a Barcelona ciutat és el de sempre, però observeu la foto perquè una imatge val més que mil paraules, diuen.... En el tram de Via Augusta comprès entre Gala Placídia i Balmes, tan de pujada com de baixada, el govern liderat per Ada Colau ha decidit:

  1. Reventar pràcticament tot l'asfalt, entenem que per a fer alguna obra subterrània de canalitzacions o instal·lacions elèctriques.

  2. Eliminar sencers els dos carrils d'aparcament (un per sentit), en els que hi havia zona blava i zones de càrrega i descàrrega.

  3. Crear dos carrils bici (un per sentit) en el lloc en el que hi havia les zones de càrrega i descàrrega, separant aquests carrils dels carrils de circulació de vehicles (dos per sentit) amb les peces de goma dura que es veuen a la imatge superior.

  4. Esperar just abans que comenci la campanya electoral per a fer la inauguració (o almenys això és el que ens diu el nostre cervell ensinistrat).

  5. Ja fa dies que veiem obres en el carril dret costat muntanya de Via Augusta, en el tram comprès entre Balmes i Muntaner, que entenem que serà la continuació del nou carril bici.

Des del desconeixement de l'abast i intencionalitat d'aquest projecte (sincerament no he cercat informació sobre aquestes obres), m'agradaria comentar algunes qüestions com a veí que sóc d'aquest barri:


  1. S'han eliminat desenes de places d'aparcament de zona blava o verda (òbviament de pagament). Ha pensat l'Ajuntament de Barcelona en alguna solució per als veïns que no disposen de plaça de pàrquing privada? La resposta és no, ja que no veiem que abans d'executar aquesta obra s'hagin creat pàrquings alternatius. És més, alguns carrers secundaris perpendiculars a Via Augusta que abans disposaven de places de zona verda o blava s'han "pacificat". Per cert, bonica paraula aquesta, però que no correspon als ànims de la totalitat de veïns, perquè el més probable és que la majoria dels que aparcaven el seu cotxe o moto per aquests carrers estiguin més aviat crispats. On aparcaran els seus vehicles els veïns que els utilitzen per anar a treballar? Què faran les persones amb mobilitat reduïda quan en lloc d'esperar que algun familiar els vingui a buscar amb el cotxe hagin de pagar un taxi per a sortir de casa, per exemple?

  2. S'han eliminat les places de càrrega i descàrrega que hi havia fins ara. És cert que és difícil mantenir-les si en el seu lloc hi ha un carril bici, perquè seria un desgavell anar tallant el carril bici a estones, però algú ha pensat en els comerços del barri? Com s'observa a la fotografia, com que el carril bici encara està tallat (entenem que a l'espera de fer una lamentable inauguració oficial), els vehicles de repartiment de moment l'utilitzen com a zona de càrrega i descàrrega provisional, però com ho faran a partir d'ara? Conec la zona, i si no m'erro no hi ha cap zona adequada en cap dels carrers adjacents, només hi ha alguns llocs en un petit tram de Balmes, totalment insuficients pel volum de vehicles professionals que diàriament circulen per la zona.

  3. El passeig central d'aquest tram de Via Augusta segueix en el mateix lloc que estava. Ja que s'ha reventat mig carrer, no sé si potser hauria sigut convenient plantejar una reurbanització de la zona, que hagués permès el manteniment d'algunes places de pàrquing per a persones de mobilitat reduïda i càrrega i descàrrega. Per cert, per si l'equip municipal d'obres no ho sap, hi ha una aplicació per a mòbils molt econòmica que permet fer fotografies de les instal·lacions elèctriques i canalitzacions quan s'estan realitzant, es geolocalitzen les imatges i d'aquesta manera no cal anar reventant tot el terra cada vegada per a fer una reparació, estalviant així un munt de diners als ciutadans sorolls i emissions de CO2, perquè es disposa al núvol d'un repositori d'imatges en 3D que permet veure in situ amb gran precisió què hi ha sota terra, sense haver de reventar cada vegada el paviment. De fet, caldria anar més lluny en aquest sentit i obligar a totes les companyies de suministraments, tan públiques com privades, a planificar i organitzar les seves obres.

  4. La separació del carril bici respecte a la resta de calçada és un perill per als ciclistes i resta d'usuaris d'aquest tipus de carril. Com a ciclista, us puc assegurar que les poques vegades que circulo per un d'aquests carrils passo molta por, ja que els vehicles a motor et passen fregant i poden entrar sense cap problema al carril bici quan vulguin.

  5. No he observat que les interseccions entre carrils de vehicles, carrils bici i voreres per a vianants estiguin ben indicades i regulades per semàfors, més enllà dels habituals semàfors per a vehicles i vianants. Aquests tres tipus d'usuaris de la via pública tenen característiques molt diverses, i crec que caldria legislar en aquest sentit per a evitar accidents, alguns dels quals són mortals (sense anar més lluny, recordem la mort de l'estimada Muriel Casals a l'Eixample, atropellada per una bicicleta).

  6. Eliminant places d'aparcament, places de càrrega i descàrrega, posant nous carrils bici i convertint en peatonals alguns dels carrers d'una zona, és cert que el trànsit, el soroll ambiental i les emissions de CO2 disminueixen, però també és cert que aquests tres indicadors augmenten en una proporció molt semblant en les zones properes, que a partir d'aquest moment han d'absorbir tot el trànsit que ja no passa per aquesta zona. D'altra banda, per a poder analitzar bé aquestes estadístiques caldria tenir en compte que la població de Barcelona disminueix cada any, que les obres contaminen molt, i que el parc de vehicles cada vegada contamina menys, per tant si algun ajuntament utilitza alguna vegada aquestes dades hauria d'ajustar els càlculs en funció d'aquestes casuístiques per a fer una comparativa ajustada a la realitat.


En definitiva, crec que governs com el d'Ada Colau (que recordem que ha sigut realitat gràcies als suport de Ciudadanos, PSC i ERC, en diferents moments del temps i per diversos motius) continuen actuant de forma sempre electoralista, cínica, hipòcrita i burlesca, sempre cercant el benefici propi i mai el benefici dels veïns.

No és cert que s'aconsegueixi una reducció d'emissions i de soroll ambiental en el conjunt de la ciutat amb execucions com aquesta. No és cert que amb més carrils bici es solucioni la mobilitat diària dels veïns i visitants d'una ciutat si alhora no s'inverteix en més i millor transport públic, i en zones de pàrquing a l'extrarradi de les grans ciutats que impedeixin l'arribada massiva de vehicles als centres històrics. No és cert que les polítiques dels Comuns i altres dels seus socis serveixin per a fer fora els vehicles de la ciutat, perquè els vehicles segueixen circulant i molts veïns acaben marxant de Barcelona. No és cert que eliminant carrils de circulació i zones d'aparcament els vehicles desapareguin per art de màgia, i que els seus propietaris es canvïin els cotxes i motos per bicicletes i patinets, perquè hi ha molts recorreguts que s'han de fer amb cotxe o moto. No és cert que Barcelona tingui una gran xarxa de transport públic i que tothom qui té un vehicle privat no pensi en el medi ambient; jo mateix mai utilitzo el vehicle privat per moure'm pel centre de Barcelona i circulo ben comprimit dins del tren o metro, o vaig caminant o amb la bicicleta, però necessito el cotxe per anar a treballar o sortir de la ciutat perquè no sempre hi ha transport alternatiu o, en el cas que n'hi hagi, trigo més del doble de temps en fer certs recorreguts. No és cert que fent coses diferents de les que feien anteriorment altres consistoris els veïns tinguin la precepció que "aquests almenys pensen com nosaltres i són més moderns", perquè trinxar la fisonomia d'una ciutat, eliminar les tradicions (per exemple, el Tramvia Blau o el pessebre de la Plaça Sant Jaume) i pintar de colors el terra del carrer és una absurditat monumental.


Em deixo altres qüestions al tinter que són realment surrealistes, com la nova ordenança municipal de Barcelona, que des de fa uns mesos obliga als bars i restaurants a tancar les seves instal·lacions a la mitjanit. Per exemple, imagineu-vos anar a sopar a un restaurant de l'Eixample a quarts d'onze de la nit, després d'anar al teatre, i preguntar-vos el personal del local abans de donar-vos taula si trigareu gaire a sopar perquè la Guàrdia Urbana fa controls a partir de la mitjanit, obligant als clients a abandonar precipitadament el restaurant sense acabar de sopar i sancionant tan a clients com a propietaris del local. Us ho podeu creure? Doncs això està passant, i no és rumorologia.


Si us plau, siguem coherents com a ciutadans lliures a l'hora de votar en les properes eleccions, i demanem a la resta de partits polítics que sota cap concepte pactin per a afavorir a aquells que no pensen en la col·lectivitat.

59 views0 comments

Recent Posts

See All

Ser conscients d’estar vivint la vida.

Barcelona, 27 d’octubre del 2023. Avui he vist el cel de Barcelona d’un blau intens, com feia temps que no observava. És cert que...

Comments


bottom of page